Chleba bez hnětení

Slíbila jsem vám, že zveřejním recept na chléb, který jste u nás jedly. Jde o poměrně známý chleba bez hnětení.

Potřebujeme:

3 hrnky hladké mouky (1 hrnek hl. m, 2 hrnky chlebové hl. m. nebo mícháme dle libosti)

Místo části mouky jsem přidávala i slunečnicová a sezamová semínka

1,5 hrnku vody

půl lžičky sušeného droždí ( necelá půlka čerstvého)

lžičku a půl soli

může být drcený kmín, nebo trochu chlebového koření

Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vodu a promícháme. Přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 12-18 hodin kynout. Jednou jsem chléb potřebovala dříve, dala jsem ho péct po 6ti hodinách a šlo to taky.

Zapneme troubu asi na 200-230°C. Do ní dáme pekáč s pokličkou, litinový hrnec nebo varnou skleněnou nádobu s pokličkou (pozor vyndávejte hodně opatrně).

Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Skládám vždy takovou „obálku“, aby se nepomoučněné kraje pěkně zabalily doprostřed chleba. Posypeme moukou a necháme ještě kynout, právě tu půlhodinu co se bude nahřívat pekáč. Když spěchám, stačí i 20 minut. Vyklopíme těsto do rozpáleného pekáče, přiklopíme a dáme na půl hodiny do trouby. Po půl hodině odklopíme a ještě čtvrt hodiny dopečeme podle toh,o jak chceme mít tmavou kůrku.

Po vyndání je chleba hodně tvrdý, ale za chvíli změkne a zvláční.

Napsat komentář