Když se řekne chleba z chleba, představíme si, správně to, že upečeme bochník chleba ze starého sušeného. Tato varianta smysluplné recyklace chleba mě zaujala a tak jsem začala experimentovat.
Starý chléb namočíme do vody. Měla jsem po ruce i rohlíky, tak jsem je v jedné variantě přidala tady. Až je chléb rozmočený , rozmixujeme ponorným mixerem. Přidala jsem kvasnice ,mouku. a sůl. Pracuji systémem přiměřeně, takže při prvním pokusu jsem s úžasem zjistila, že mám ohromnou mísu těsta :o).
Do první várky, která byla opravdu hodně velká, jsem přidala celé kvasnice. Do dalších bohatě stačila půlka.
Mouku přidávám různě od chlebové pšeničné, žitné, pohankové až po bílou klasickou hladkou. Nejvíce mi chutná chleba ze směsi.
Těsto jsem zamíchala a nechala kynout přes noc. Když jsem šla okolo tak jsem těsto propracovala. Nikam jsem nespěchala a tak jsem nechala těsto, ať kvasí.
Pak jsem nahřála litinový hrnec, který jsem před tím mírně vymazala olejem v troubě. Na vále udělala bochník, který je tužší než u chleba bez hnětení, propracovala jsem ho podobně, nechala taky asi půl hodinu ještě kynout a pak dala do hrnce. Přiklopila, dala péct do trouby rozpálené na cca 230°C na půl hodiny. Pak odklopila a ještě tak čtvrt hodinky pekla.
Chleba jsem vyndala, a protože litinový hrnec byl opravdu horký chleba jsem v něm nechala, až trošku vystydnul tak jsem teprve vyndala.
Z další části těsta jsem udělala chlebové dalamánky. Ty jsem ještě posolila, přidala semínka a upekla na plechu na pečícím papíru. Dalamánky jsme dělala hned po tom, co jsem dala první chleba do trouby, takže měly čas taky trochu nakynout, než se chleba dopekl.
Těsta bylo opravdu hodně, část jsem dala do nádoby, uzavřela a dala do lednice. Toto těsto jsem zpracovávala za 3 dny a bylo v pořádku.
Další chleba jsem dělala tak, že jsem vzala zbylé těsto (kvas), přidala opět rozmixovaný starý chleba ( který jsem tu měla), sůl, mouku a kolečko příprav se rozjelo nanovo.
Tentokrát mi zbylo víc těsta, takže myslím, že další kvasnice už nebudou třeba.
Chleba je opravdu výborný.
Pro mě je hodně zajímavé, že takto experimentovat jsem začala až po tom co mi odešla pekárna. V pekárně na chleba je výborné kynuté těsto, marmeláda je naprosto nedostižná, ale chleba mi víc chutná pečený v litinovém hrnci.
Dobrou chuť
Raha Nur