Čistím, čistíš, čistíme
Pod tímto pojmem si představíme úklid. Uklízíme svůj dům, byt, ale taky tělo, duši. Úklid domu a bytu nemusím vysvětlovat. Vymeteme po zimě z rohů staré pavučiny, umyjeme okna, vytřeme, vysajeme a pak se cítíme v uklizeném prostředí mnohem lépe.
Svému tělu můžeme dopřát detoxikační čaj, přidáme do jídelníčku více zeleniny, ubereme smažených jídel, zkrátka uklidíme ve svém vnitřním pokojíčku tak, abychom se cítili lépe.
A co úklid naší duše? Když funguje v domě, proč by to mělo být v duši jinak? Jenom ty pavučiny a staré skvrny mají poněkud jiný tvar.
Když někdo řekne, že se čistí, že po zásahu, odblokaci, probíhá čištění, neumíme si představit, co to vlastně je. Stalo se mi jednou, že jsem chtěla vyzkoušet syrovátkový nápoj. Na obalu bylo napsáno, že má čistící účinky. Nedošlo mi, co tím chtějí říci. Rodina se mi pak smála, protože jsem se po celou sobotu nemohla vzdálit od toalety. Očistný proces se může projevovat i trochu nepříjemnými příznaky. Rýma, spavost, průjem. Rýmou odchází to, co nám nevoní. Uvolnili jsme zablokované cesty. Kašel značí, že na něco nebo na někoho kašleme, dost často to bývá na sebe. Druhým koncem našeho těla odchází látky, které se hromadily ve střevě, propláchne, pročistí se vše, co bylo uvnitř nás už delší dobu a co už právě nevoní. Je logické, že když naše tělo musí intenzivně pracovat, čistí se rýmou a např. průjmem jsme unavení stejně tak jako po náročné práci. Proto je dobré odpočívat, spát, snažit se dostat do klidu, uvařit si černý čaj. Pokud víme, že tato situace může nastat, paradoxně se může stát to, že očistný proces proběhne velmi mírně. Začínáme novou etapu a už budeme třeba více dbát o to, co si do svého těla pustíme, co jíme, pijeme, jak moc nám je strava ku prospěchu.
Podívejme se kolem sebe, rostliny kolem nás nám mohou pomoci.
Na podporu jater použijeme rostliny, které mají hořkou chuť.
Můžeme začít nenápadnou žlutou květinou, respektive jejím kořenem. Jedná se o Hořec žlutý. Použijeme mletý kořen. Dvakrát denně na špičku nože jako kůru nebo po těžkém jídle pro usnadnění trávení. Je výborný i jako přírodní prostředek proti pálení žáhy. Jeho cena je přitom zcela minimální.
Další úžasnou rostlinou je Pampeliška neboli Smetanka lékařská. Zkuste usušit kořen , namlít nebo nadrtit a užívat pomalých dávkách nebo formou odvaru. Listy, nejlépe mladé použijeme do salátů, z květů je výborný sirup nebo med.
Výborný je také Ostropestřec mariánský. Dříve se k léčení většinou používaly listy a kořen, dnes jsou to hlavně semena, ze kterých se připravují čaje, tinktury, oleje, kapsle nebo tablety. Pokud chcete užívat ostropestřec měl by být v přiměřené dávce, nepřekračujte dávkování.
Při očistě těla je důležité odpočívat, zvolnit své tempo a nechat organismus, aby měl čas a sílu se uzdravit. Konzumujeme lehké, nezatěžující jídlo. Dejme přednost vařeným, dušeným pokrmům, hlavně zelenině.
Pokud se nad tímto procesem zamyslíme hlouběji, zjistíme, že většina z nás má určitá období ve svém životě, kdy nám vše vychází a pak se mohou vyskytnout i období, kdy ne vše jde podle našich představ. Někdo se po toboganu života prohání rychleji, někdo zvolí mírnější dráhu. Proč někdo ty výkyvy má až do velkého minusu i plusu a někdo má jen plusové a jeho nejnižší bod končí někde na nule? Je to proto, že druhá skupina lidí pomáhá. Nejen ostatním lidem, ale třeba i matce Zemi, duším, přírodě. Většinou o této pomoci nikdo další neví. Není důležité, aby ostatní věděli. Universum to chápe a tak se druhá skupina může vyhnout té minusové sinusoidě. Zajímavé, že?